Karbonhidratlar Hakkında Herşey

KARBONHİDRATLAR VE ÖZELLİKLERİ
· C,H ve O ‘den meydana gelmiştir.3 çeşittir.
· İki önemli görevi vardır.1)Enerji kaynağı 2)Yapısal madde(Bitkilerde çeperin yapısına,bütün
canlı hücrelerde de zarın yapısına katılarak görev yapar.ATP,DNA,RNA,NAD,NADP,FAD’ da bulunur.
1) MONOSAKKARİTLER
· Sindirime uğramazlar.
· Yalnızca ototroflar tarafından sentezlenir.
· İçerdikleri C sayısına göre 2′ye ayrılırlar.
a) 5C’lu şekerler : Riboz, Deoksiriboz (Pentozlar)
b) 6C’lu şekerler : Glikoz, Galaktoz, Fruktoz (Hegsozlar)
· Monosakkaritlerin difüzyon hızları şöyledir. Galaktoz > Glikoz > Fruktoz
· Riboz Þ ATP ve RNA’da bulunur. Deoksiriboz Þ DNA’da bulunur.
· Glikoz Þ Bal,üzüm ve incirde bol bulunur.Açlık ve koma anında kullanılır.
· Fruktoz Þ Bal ve olgun meyvelerde bol bulunur.(=meyve şekeri)
· Galaktoz Þ Süt ve süt ürünlerinde bol bulunur.(=süt şekeri).Tabiatta az bulunur. Hayvansal
bir besin kaynağıdır.
2) DİSAKKARİTLER
· İki monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
· Glikoz + Glikoz = Maltoz (meyve şekeri)
Glikoz + Fruktoz = Sakkaroz = Sükroz (Çay = Pancar şekeri)
Glikoz + Galaktoz = Laktoz (süt şekeri)
· Maltoz ve sükroz bitkilerden, laktoz da hayvanlardan ve insanlardan sağlanır.
· Disakkaritler arasında glikozit bağı vardır.
3) POLİSAKKARİTLER
· Çok sayıda monosakkaritin birleşmesinden meydana gelir.
· Glikoz + Glikoz + Glikoz +…………………………..+ Glikoz = Nişasta
Glikoz + Glikoz + Glikoz +…………………………..+ Glikoz = Selüloz + (n-1) H2O
Glikoz + Glikoz + Glikoz +…………………………..+ Glikoz = Glikojen
—————————————————————–
n tane
· Son ürünlerin farklı olmasının sebebi glikozların bağlanma biçimleridir..

 

Kaynakça:https://www.bilgibulucu.com/fen/karbonhidratlar-ve-ozellikleri/KARBONHİDRATLAR VE ÖZELLİKLERİ

 

 

© 2014 Tüm Hakları Saklıdır.

Ücretsiz web sitesi oluşturun!Webnode